Miliarde de dolari investite in tehnologii neconventionale. IBM a devenit mai putin "dinozaur" decat Microsoft

de Radu Eftimie | 22 iulie 2014

IBM va investi in urmatorii cinci ani in tehnologii neconventionale sau, mai bine spus, care pot fi privite ca fiind de domeniul SF-ului, in acest moment. Compania este insa foarte serioasa atunci cand vorbeste despre creierul sintetic, calculatorul cuantic sau despre procesoarele care nu se vor mai baza pe siliciu. Am scris recent pe aceasta tema, insa ea merita aprofundata pentru ca IBM tinteste mult mai departe decat ar fi crezut pana si Bill Gates, unul dintre cei care etichetau IBM ca "dinozaur" in anii 80.

Investitia IBM in Cercetarea si Dezvoltarea acestor noi tehnoogii este enorma, insa compania crede cu tarie ca actualele materiale folosite la producerea chipseturilor vor fi inlocuite cu altele, mult mai eficiente decat siliciul. Nu este prima data, desigur, cand auzim sau scriem despre grafen, de exemplu, dar acum amploarea investitiei americanilor da semne clare ca viitorul computer ce va "gandi" in qubiti nu este prea departe.

Cele trei miliarde de dolari vor fi concentrate in doua mari directii, dupa cum a declarat, pentru FastCompany, Supratik Guha, Director al departamentului de Stiinta Aplicata al IBM. Prima directie se refera a cercetarea si dezvoltarea de componente nanotehnologice pentru chipseturile bazate pe siliciu si dedicate cloud computing-ului si centrelor de date, iar a doua este realizarea de experimente cu microcipuri pentru ceea ce compania numeste era post-siliciu.

Cercetarile specialistilor de la IBM implica, pentru cea de-a doua directie despre care vorbim, experimente cu masini care nu se vor baza pe codul binar (ci pe qubiti), computere ce se vor baza pe retele de sinapse neuronale sintetice si care vor imita comportamentul creierului uman.

Dar nu sunt singurele tehnologii pe care IBM le-a targetat pentru cercetare si dezvoltare. Mai vorbim si despre nanotuburi de carbon sau grafenul care ar putea  fi folosit in realizarea de circuite integrate minuscule si mult mai rapide decat cele pe baza de siliciu.

Directorul IBM, intervievat de cei de la FastCompany, mai spune ca siliciul va fi inlocuit de aceste noi tehnologii, aflate deja in atentia cercetatorilor, in trei sau patru generatii tehnologice.

Anuntul investitiei IBM in noile tehnologii pentru realizarea microcipurilor viitorului este oarecum surprinzatoare pentru multi, dupa cum scrie FastCompany, in conditiile in care zvonurile ca gigantul vrea sa renunte la business-ului cu microcipuri s-au inmultit.

De retinut e faptul ca IBM nu este singura companie gigant care realizeaza investitii in acesta zona de R&D extrem de interesanta si importanta pentru viitorul computerelor si al omenirii. Si D-Wave, Google si NASA au format un parteneriat pentru dezvoltarea computerului quantic.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: ibm computer cuantic ibm cip grafen nanotuburi carbon cercetare ibm investitie ibm computer cuantic
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google