
De 3 ani consecutiv, Bastionul Tesatorilor din Brasov marcheaza deschiderea stagiunii estivale printr-un concert dedicat Zilei Universale a Iei, iar anul acesta nu face exceptie. Concertul va fi sustinut de pianistul Mircea Tiberian si solista Nadia Trohin si va avea loc sambata, 24 iunie, de la orele 19:00, accesul fiind gratuit, in limita locurilor disponibile.
Cei doi artisti vor reda autenticitatea folclorului romanesc printr-un repertoriu special format din melodii inspirate din creatia populara si muzica usoara romaneasca compusa cu zeci de ani in urma, reinterpretate pe ritmuri de jazz.
Mircea Tiberian
Mircea Tiberian este compozitor si pianist de jazz cu o vasta activitate concertistica ce se intinde pe mai mult de 4 decenii si include peste 20 de albume discografice. De-a lungul timpului, acesta a condus sau a facut parte din mai multe grupuri de jazz si a avut turnee in Statele Unite, Franta, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, fosta URSS, Siria si Romania. A cantat alaturi de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Raducanu, Aura Urziceanu, Dan Mandrila si Anca Parghel. Experienta artistului nu s-a limitat doar la nivelul muzical, ci s-a extins si spre cel academic, fiind lector la Universitatea de Muzica din Bucuresti, la sectia de jazz pe care, de altfel, a si infiintat-o in 1990. Este fondatorul si coordonatorul Departamentului de Jazz din Bucuresti (incepand cu 1990 si pana in prezent) si din Cluj (incepand cu 1996 si pana in prezent). Mircea Tiberian mai este si autorul „Curriculumului de Jazz” pentru liceele de muzica din Romania.
Nadia Trohin
Nadia Trohin este o muziciana cu o voce hipnotica si o personalitate bine conturata in peisajul jazzului autohton. Cu o cariera in muzica ce a inceput devreme, Nadia Trohin s-a remarcat prin pasiunea si dedicarea sa fata de arta interpretarii si compozitiei muzicale. Si-a definitivat studiile de licenta, masterat si doctorat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. In 2010, a fost premiata in cadrul Festivalului de Jazz de la Targu Mures si, in acelasi an, a inceput colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian. Aceasta a sustinut numeroase concerte in tara si in strainatate, colaborand cu muzicieni de marca ai scenei jazzistice, intre care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Maurice de Martin, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu, iar lista poate continua. In paralel cu activitatea concertistica, Nadia Trohin se implica activ si in domeniul educational, fiind asistent universitar in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si trainer vocal la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale”. Prin versatilitatea sa, Nadia Trohin isi croieste drumul muzical, oferind o experienta sonora inconfundabila.
De-a lungul istoriei, ia a fost purtata de femei si barbati in zonele rurale ale Romaniei si a devenit un simbol al identitatii nationale si traditiilor populare. Cu toate ca exista o traditie de sute de ani in ceea ce priveste purtarea iei, Ziua Universala a Iei a fost instituita abia in anul 2013, ca o initiativa pentru a conserva si promova patrimoniul cultural romanesc.
De la motive florale, la forme geometrice perfect brodate in culori vii pe materiale naturale, ia romaneasca este o expresie artistica a identitatii si apartenentei la o anumita zona geografica. Frumusetea ei a fost apreciata si de marii pictori romani si europeni, cum ar fi Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Henri Matisse. De-a lungul timpului, ia nu si-a pierdut farmecul, ci dimpotriva, le-a cucerit pe reginele Romaniei, Elisabeta si Maria. Regina Maria a fost o adevarata ambasadoare a portului popular romanesc in tara si peste hotare.
Astazi, ia romaneasca constituie inspiratie pentru marile case de moda ale lumii, precum Christian Dior, Valentino sau Jean Paul Gaultier, care au adus in creatiile lor motive traditionale, broderii si culori vibrante, promovand astfel frumusetea si autenticitatea culturii romanesti pe podiumurile internationale.
De Ziua Iei, firul rosu al broderiei se impleteste in mod autentic cu acordurile de jazz si versurile de inspiratie autohtona, in Bastionul Artistilor, in cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov in parteneriat cu Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR), cu sprijinul Coresi, Brainia si Zizin.
Muzeul Judetean de Istorie Brasov
Este intre cele mai importante institutii culturale publice ale judetului Brasov. Detine cel mai mare patrimoniu istoric mobil al judetului Brasov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie pana in perioada contemporana.
Este liderul muzeelor locale dupa criteriul numarului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri si elevi.
Muzeul organizeaza diverse evenimente culturale (expozitii, seminarii, conferinte, dezbateri, festivaluri etc.), in parteneriat cu institutii si organizatii publice sau private.
In perioada in care sectorul artistic a fost printre cele mai greu incercate de pandemie, s-a nascut la Brasov proiectul ,,Bastionul Artistilor” prin care Muzeul Judetean de Istorie Brasov, la initiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Tesatorilor la dispozitia institutiilor de cultura din Brasov ca spatiu alternativ pentru organizarea evenimentelor in aer liber, in conditii de siguranta impuse de masurile legale pentru prevenirea imbolnavirii cu noul coronavirus.
Lansat sub sloganul ,,Daca va place arta puteti sa ne priviti de sus”, proiectul local a starnit mult interes in randul artistilor independenti si a capatat anvergura nationala, generand in 2020, 2021 si 2022 adevarate stagiuni estivale.




